SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

Svake sekunde netko u svijetu treba krv kako bi preživio, stoga se svake godine 14. lipnja obilježava dan u čast dobrovoljnih darivatelja krvi.Definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Dobrovoljni darivatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu nadoknadu, ni novčanu niti na način koji se može smatrati nadomjestkom novca. Skromna uspomena (dar) i osvježenje nakon davanja krvi prihvatljivi su za dobrovoljno davalaštvo krvi. Na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj u svibnju 2005. ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim neplaćenim darivateljima krvi te donijeli rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom dobrovoljnog darivanja krvi u čast nobelovca dr. Karl Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.GDJE I KADA SE MOŽE DAVATI KRV?

Krv se može dati svakodnevno na organiziranim akcijama davanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi. Vrijeme i mjesto održanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima.
U svim transfuzijskim ustanovama krv možete davati svaki radni dan. Darivatelji krvi u Zagrebu mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka, od 07,30 do 18,00sati, a subotom od 07,30 do 15,00sati.Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.
Preuzeto: www.hztm.hr ; ZDRAVLJE.HZJZ.HR

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona