Radionicu na temu Komunikacija s gluhim i nagluhim osobama, hrvatski znakovni jezik

U srijedu 14. ožujka 2023. naše učenike 2.a i 2.d razreda te predstavnike šestaša posjetila je Dijana Vincek, predsjednica udruge Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba s prevoditeljicom Nives. Održala je izvrsno predavanje i radionicu na temu Komunikacija s gluhim i nagluhim osobama, hrvatski znakovni jezik.

Naši učenici otkrivali su na koje sve načine gluhe i nagluhe osobe komuniciraju te kako mogu normalno i kvalitetno provoditi svakodnevne aktivnosti. Kako mogu znati da im poštar zvoni, novorođenče plače, ura zvoni?

Slijedilo je učenje dvoručne abecede i učenje jednostavnih riječi hrvatskim znakovnim jezikom. Znamo reći i pokazati bitne riječi: Volim školu. Volim učiteljicu. Volim prijatelje. Molim, hvala, izvoli, oprosti.

Za sam kraj voditeljica nam je stavila slušalice na uši kako bismo na trenutak osjetili kako se osjeća gluha i nagluha osoba. Tada su nam prijatelji prenosili poruke znakovnim jezikom koje smo s uspjehom otkrili.

Predavanje i radionica  dio su projektnih aktivnosti našeg Erasmus+ projekta Jednaki u različitosti 2, čije su sudionice učiteljice drugašića Sanja i Danijela te učiteljica matematike Dubravka Despoja.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona