Šesti razredi u Istri – uživanje u ljepotama istarskog pejzaža, zabavi i zajedništvu!

U obrazovanju 21. stoljeća motivacija je motor bez kojeg učenici ne mogu dalje. Kako ih motivirati da u posljednjim mjesecima nastavne godine postižu, i u obrazovnom, ali i u odgojnom smislu, što bolje rezultate?

Dobro osmišljena, poučna, ali i prije svega zabavna terenska nastava primjer je uspješne motivacije.

Razrednice naših ovogodišnjih šestaša pomno su na početku školske godine planirale terenske nastave i upravo ova, netom realizirana, od 17. do 18. travnja 2023. u hrvatskom dragulju – Istri, pružila je našim učenicima nove načine učenja kao i poticanje novih interesa i motivacije. Učenici su se s ovog dvodnevnog putovanja, na kojem su upoznali istarske gradove Pulu, Rovinj i Poreč, kao i Veli Brijun,  vratili prepuni dojmova sa željom da se ovako nešto ponovi. Učeći o  bogatoj istarskoj povijesti, o pravilnom pisanju istarskih općina, gradova, sela i mjestašca, uživajući u atmosferi starih gradova i razgovarajući s brojnim turistima na engleskom jeziku, naši su učenici otkrili svu čaroliju i ljepotu ovog dijela Lijepe Naše čijim su ulicama i trgovima šetali i svjetski velikani poput Napoleona Bonapartea, Julesa Vernea, Jamesa Joycea i drugih.

Zadnje odredište našeg proljetnog putovanja bio je adrenalinski Dinopark Funtana koji se nalazi nedaleko od Poreča u prekrasnoj prirodi s impozantnom stjenovitom klisurom i raskošnom mediteranskom šumom.

Osim uživanja u prirodi i adrenalinskim vožnjama, naučilo se puno toga, primjerice, da su u razdoblju krede, prije 80 do 140 milijuna godina istarskim poluotokom hodali dinosauri i da se prvo otkriće prisutnosti dinosaura u Istri dogodilo davne 1934. godine.

Prepuni dojmova vratili smo se u Zagreb, a naši učenici zadovoljni i puni znanja sa željom da u narednim tjednima tekuće školske godine budu što bolji i uspješniji kako bi njihove razrednice ponovno prionule pomnom planiranju neke nove zanimljive, poučne i zabavne terenske nastave.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona