Inclusive education for All

Učiteljica matematike i fizike, Dubravka Despoja, sudjelovala je od 4. do 10. srpnja 2022. na strukturiranom tečaju ´´Inclusive education for All u sklopu Erasmus+ Learning Mobility programa za učitelje koji se održavao u gradu  Heraklionu u Grčkoj ( otok Kreta).

Program je trajao 7 dana, ukupno 30 sati. Sastojao se od raznovrsnih predavanja, brainstorminga, konkretnih vježbi, rasprava, timskog rada, igranja uloga, aktivnosti na otvorenom te radionice redoslijedom koji je bio naveden u programu. Stigli su se posjetiti različiti muzeji i znamenitosti Krete. Učiteljica je po završetku tečaja dobila Certifikat.

Inkluzivno obrazovanje moderan je obrazovni pristup čiji je glavni cilj osigurati jednak pristup svih učenika obrazovanju i prevladati strukturne prepreke i stereotipe sustava zbog kojih ne može odgovoriti na heterogenost potreba učenika. Inkluzivno obrazovanje cijeni raznolikost i
jedinstvene doprinose koje svaki učenik donosi u učionicu. U istinski inkluzivnom okruženju svako se dijete osjeća sigurno i ima osjećaj pripadnosti. Inkluzivno obrazovanje temelji se na vrijednostima jednakosti, socijalne pravde i prihvaćanja raznolikosti i jednakih mogućnosti u obrazovanju. Uključuje sve učenike, uključujući učenike s invaliditetom i posebnim obrazovnim potrebama, kao i učenike u nepovoljnom položaju iz ranjivih društvenih skupina (izbjeglice, Rome itd.).

Cilj tečaja bio je pomoći učiteljima da usvoje načela i pristupe inkluzivnog obrazovanja te mogu uspješno odgovoriti na heterogenost učeničke populacije Učitelji su upoznati s različitim načinima organiziranja procesa nastave kako bi obogatili svoj način poučavanja te uspješno motivirali učenike na samodjelovanje, eksperimentiranje i aktivno učenje.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona