Terenska nastava trećih razreda – Veliki Grđevac

U utorak 13.6.2023. u 08:15 treći a, b i c razred krenuo je na terensku nastavu u Veliki Grđevac. Posjetili smo u „Kulturni centar Mate Lovraka“ i njegovu Spomen sobu u OŠ Mate Lovraka.

U autobusu smo slušali glazbu i pjevali. Kada smo stigli jedna teta nam je ukratko objasnila što ćemo raditi. Slikali smo se pokraj vlaka i krenuli u avanturu.

Prije svega smo išli u mlin. Tamo smo vidjeli kako su prije dolaska električne energije izgledali glačalo, mikser i lampa petrolejka. Vidjeli smo kako su izgledali kreveti, tkalački stan i drugo. Kada smo izašli iz mlina, malo smo se poigrali u prirodi. Došlo je vrijeme da idemo u šumu.
U šumu nas je vodila druga teta. Naišli smo na gljive te na neke životinje. Najviše je bilo komaraca protiv kojih smo se borili. Putem kroz šumu vidjeli smo puno drvenih tabli na kojima su pisala objašnjenja.

Nakon povratka iz šume, slijedila je vožnja vlakićem. Striček je vozio vlakić, a mi smo sjedili i uživali u vjetriću i pogledu na brežuljke i predivnu prirodu. Vozili smo se cestom do „Osnovne škole Mate Lovraka“ U Osnovnoj školi Mate Lovraka posjetili smo Spomen sobu Mate Lovraka u kojoj su bila neka djela koja je Mato Lovrak napravio te slike koje su opisivale život Mate Lovraka. Kratko smo pogledali film „Vlak u snijegu“ s objašnjenjima tete koja nam je sve pokazala i jako zanimljivo govorila.

Vratili smo se u „Kulturni centar Mate Lovraka“. Slijedio je ručak. Za ručak smo imali rižu i meso. Uz ručak smo dobili i sok. Kada smo pojeli ručak, neki su išli kupiti sladoled. Nakon toga smo imali slobodno vrijeme. Družili smo se i igrali neke sportske aktivnosti kao što su nogomet, povlačenje užeta, skakanje u vrećama itd.

Nekoliko minuta prije polaska kući učiteljica Tatjana je ugledala šumske jagode na rubu šume uz samu stazu. Nismo ih mogli brati jer nas je do jagoda dijelio mali potok. Učiteljica je primila moju prijateljicu Ivu za ruku, a Iva je brala šumske jagode oslanjajući se nogom na rub potoka. Šumske jagode su bile jako ukusne. Žao mi je što smo ugledali jagode pred sam polazak.

Krenuli smo prema našoj školi. U autobusu smo lijepo razgovarali, pjevali i šalili se. Ispred škole su nas dočekali roditelji. Ovoj je avanturi došao kraj. Jedva čekamo drugu.

Tena Cota, 3.c

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona