Radio emisija: Robotička smotra

U subotu 17. lipnja 2023. završna smotra FIRST LEGO League Explore u sklopu projekta 3,2,1,…LEGO! za učenike od 1. do 4. razreda Hrvatskog robotičkog saveza i Udruge Neki novi klinci. Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Smotra se održala u OŠ Špansko Oranice, a naša je škola bila jedna od 10 škola iz Hrvatske koje su sudjelovale u ovom pilot projektu koji se po prvi put održava u našoj državi.

Slika 1. Tim #ajmoprobat  

Našu školu predstavio je tim pod nazivom Ajmo probat´. Članovi tima su učenici trećeg a, b i c razreda, polaznici izvannastavne skupine Galović Sveznadar.

Tim Ajmo probat´ oduševljen je organizacijom završne smotre, a njihovim roditeljima i mentorici Tatjani Orešković srce je prepuno. Zahvalni su entuzijastičnim organizatorima i njihovom predanom radu kojim su omogućili sudjelovanje velikog broja učenika u ovom divnom projektu 3,2,1,…LEGO! te svima dali priliku za predstavljanje svog projekta i procesa rada.

Usvojene Temeljne vrijednosti, koje su stjecali tijekom rada na projektu te dizajnu i programiranju robota, učenici su pokazali tijekom intervjua s Radoznalcima. Radoznalci su zaista vješto i na zabavan način vodili razgovor s učenicima iako su postavljali teška pitanja. Mentorica je mogla biti samo promatrač i snimatelj. Ponosna je na svoj tim Ajmo Probat´ kao i na njihovo snalaženje u nepoznatoj situaciji.

A kako je sve počelo?
Učenici su tijekom godine proučavali ENERGIJU koristeći se različitim izvorima informacija kao što su udžbenik Prirode i društva, knjige, knjižice i časopisi iz naše školske knjižnice. Na internetu su pronašli priručnik o energiji, a zajedno s mentoricom proučavali su slikovnicu o obnovljivim izvorima energije.

Vrijedan izvor informacija su bili roditelji i rodbina kojima su učenici postavljali pitanja o energiji. Energiju su istraživali i na Frizbijadi koja je 2. 6. 2023. održana u suradnji Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković gdje su otkrili neke tajne znanstvenih vještina kroz igru, zabavu i sudjelovanje u brojnim pokusima koje su za njih pripremili znanstvenici oba instituta. Zaista odličan način popularizacije znanosti za male kreativne umove koji nikad ne miruju.

O izvorima, pretvorbi, skladištenju i distribuciji energije učili su i uz pomoć Inžinjerske bilježnice koju su dobili zajedno sa setom LEGO kocaka od organizatora.

Tijekom procesa rada javljale su se brojne ideje o tome kako bi se energija mogla racionalnije trošiti. Svaku su ideju bilježili u svoje inžinjerske bilježnice ili u svoj blok za zapisivanje ideja.
„Naučili smo da su ideje kao leptirići koji se igraju po cvjetnoj livadi. Ako ih brzo ne zapišemo kad nam padnu na pamet, one brzo odlepršaju.“
Nakon Oluje ideja razmatrali su i kritički ih analizirali. A bilo je nekad baš OLUJNO! 😊

Početna aktivnosti slaganja Lego kocaka. Opće oduševljenje setom LEGO kocaka u početku malo je splasnulo kad su naišli na prvi problem i trebali slijediti priložene slikovne upute.

Muke su kratko trajale jer su zajedničkim snagama, idejama i znanjem uspjeli riješiti problem. I tu je do izražaja došla kreativnost ali i  istraživačke vještine. Istražili su mogućnosti aplikacije za programiranje te došli na ideju snimanja vlastite pjesme. Pjesmu su snimili i tražili mogućnost kako tu datoteku mogu ubaciti u program. Programirali su vrtuljak i pokrenuli ga, a Lego djeca  na vrtuljku su pjevala. Genijalan trenutak za pamćenje!  Koji ushit kad im je uspjelo!

Provjera što se još treba popraviti nakon transporta robota od naše škole. Tu su pokazali kako su zaista pravi timski igrači. Uvijek je prisutna šala i dobro, prijateljsko ozračje. Mala trema prije početka intervjua s Radoznalcima. Ipak je ovo svima prvi, baš prvi put. Nalaze se u nepoznatoj situaciji. Trema je prošla čim su počeli predstavljati svoje istraživanje i projekt te voditi vrlo zanimljiv i inspirativan razgovor s ocjenjivačicom Radoznalkom. Izvrsno ih je vodila kroz ovaj proces. Ovim putem šaljem Veliko hvala teti Radoznakli.

Družili su se i s ostalim natjecateljima. Posebno su bili slatki prvašići. Svi smo odigrali njihov kviz i zaradili „bonkas“ iz čarobne škrinjice. Tim Ajmo probat´ je dobio Diplomu za uspješno sudjelovanje na završnoj smotri FLL EXPLORE Hrvatska. Svaki član tima dobio je LEGO medalju. Medalju je dobila i mentorica Tatjana.

Ovo je zaista bio trenutak za pamćenje. Ne može se ovo opisati onome tko nije uložio brojne sate truda, svu svoju energiju i predanost u ono čime se bavi. Mi smo, definitivno, najjači tim. Sve počinje s Ajmo probat´ …biti hrabri, biti kreativni, biti sretni i biti SVOJI!

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona