Radionice i predavanja o prehrani i higijeni zuba

U utorak, 16. 1. 2024., studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu kolegija Školska medicina održali su učenicima trećih razreda naše škole predavanje i radionicu na temu „Skrivene kalorije“. Učenici su u grupnom radu razvrstavali namirnice po skupinama (bjelančevine, masti, ugljikohidrati), a potom su trebali osmisliti jelovnik za obroke koji su se bodovali prema pravilnom odabiru zdravih i poželjnih namirnica. Na kraju radionice  bodovi su se zbrojili, a pobjednik je bila grupa s najvećim brojem bodova, odnosno skupina koja je osmislila najzdraviji jelovnik. Cilj je bio ispitati znanje o prehrani učenika te ih poučiti da smiju jesti sve namirnice, ali u razumnim količinama. Naglasak je bio i na obrazovanju o namirnicama koje sadrže vitamine i minerale, a koji pomažu u rastu i razvoju djece. 

Istovremeno, u prvim razredima naše škole sestra Nataša iz školske ambulante učenicima je održala predavanje na temu pravilne higijene usne šupljine te ih poučila važnosti higijene zuba i usne šupljine. Svakodnevno održavanje oralne higijene štiti nas od bolesti usne šupljine i drugih problema poput neugodnog zadaha. Uz to, učenici su naučili da pranje zuba treba biti dio jutarnje i/ili večernje rutine. 

Također, učenici su imali priliku na modelu zubala pokazati na koji način peru zube kako bi se spriječio nastanak karijesa te su usvojili ispravan način njege zuba i cijele usne šupljine. 

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona