ŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE VJEROUČITELJA

Voditeljica Županijskog stručnog vijeća vjeroučiteljica Janja Škraba-Stanešić u srijedu, 7. veljače 2024. u 18:00 sati održala je stručni skup u OŠ Frana Galovića u Zagrebu. Okupljene vjeroučitelje, njih četrdesetak, na početku je pozdravila ravnateljica škole Silvana Svetličić.

Uslijedilo je predavanje Stres u školskom okruženju koje je vjeroučiteljima održala Maja Jeleković, prof. savjetnik. Govorila je o uzrocima i posljedicama stresa u školskom okruženju. Ukazala je na simptome koji signaliziraju da smo pod stresom te iako nema univerzalnog recepta, ponudila savjete kako se suočiti sa stresom, što učiniti kako bi stresne situacije što manje utjecale na naše mentalno zdravlje. Predstavila nam je i rezultate istraživanja koje je provodila na tu temu. Predavanje je bilo aktualno, korisno i zanimljivo, što su potvrdile i kolege svojim komentarima nakon predavanja.

Nakon kratke pauze susret je nastavljen izlaganjem i kreativnom radionicom voditeljice vijeća Janje Škrabe-Stanešić na temu „Kreativnost u nastavi Katoličkog vjeronauka“. Istaknula je da se mašta i kreativnost kriju u svakom djetetu te je važno poticati razvoj tih sposobnosti. Kreativnost je način razmišljanja, življenja i učenja, a nije nešto što koristimo samo kako bismo se zabavili. Učenici kod kojih potičemo kreativnost kvalitetnije stječu znanje. Predavačica je predstavila kreativne radove svojih učenika – interaktivne vjeronaučne stranice uobličene u knjigu „MOJ VJERONAUK“ te je u zadnjem dijelu susreta pozvala prisutne vjeroučitelje da pokažu svoju kreativnost na radionici. Podijeljeni u skupine izrađivali su interaktivne stranice na biblijske teme. Kreativnost se pokazala nakon predstavljanja prekrasnih radova u kojima nije zaboravljena niti korelacija s drugim predmetima koja je istaknuta u nekim radovima. Vladala je vesela, opuštajuća i kreativna atmosfera.

Janja Škraba-Stanešić, prof. savjetnik
voditeljica ŽSV-a

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona