POSJET UČENIKA OŠ FRANA GALOVIĆA CENTRU DUBRAVA

Na poziv Savjetovališta “Luka Ritz” u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Dubrava učenici OŠ Frana Galovića sudjelovati će u javnoj izvedbi forum-kazališta učenika Centra Dubrava u četvrtak 09.04. 2015.  s početkom u 18 sati.

Centar je namijenjen školovanju i rehabilitaciji djece i mladeži s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima koja se u primjerenim uvjetima mogu osposobiti za zanimanja po redovitim, prilagođenim i posebnim programima.

Predstava forum kazališta nastala je u sklopu projekta „Učinim, razumijem,ojačam“, projekta aktivnog uključivanja djece i mladih s teškoćama u razvoju u suzbijanje diskriminacije, zaštite ljudskih prava te prevenciju nasilja među djecom i mladima, a provedbu projekta je podržao Gradski ured za ljudska prava.

Nakon 15- satnog radioničkog rada, sedmero učenika, štićenika Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, napravilo svoju forum-priču izgrađenu iz osobnih oskustva, onog što ih muči i što bi voljeli da se drugačije dogodi. Utoliko, kratka forum-priča, njihov je poziv na promjenu, na aktiviranje promatrača- svjedoka nasilnih situacija, ali i poziv na osvještavanje i ojačavanje samih potlačenih osoba. Predstava traži rješenja za nasilne i naizgled nerješive obiteljske i vršnjačke situacije. Pritom, publika je pozvana da pokuša naći povoljna rješenja za prikazane situacije i na taj način zaštiti potlačenu osobu. Naime, unutar forum-scene, kakva je i ova, publika je režiser, glumac i scenarist. Uz pomoć džokera (osobe koja je komunikator između glumaca na sceni i publike) i objašnjenih pravila forum-igre,  gledatelji mogu intervenirati iz različitih likova i time pokušati mjenjati tijek događaja predstave.  Tu interaktivnu formu nazivamo forum -kazalištem. Sudjelovanjem u izvedbi forum-kazališta stvara se kazališno iskustvo neobično važno za učenje i razumijevanje putem emocionalnog doživljaja i empatičkog solidariziranja.

Učenici naše škole pozvani su na izvedbu u sklopu projekta “FO-RA” (Forum radionice) – kampanji Savjetovališta “Luka Ritz” i OŠ Frana Galovića nastalu kao produkt suradnje na projektu “NOT – nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje” Centra za mirovne studije, Zagreb.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona