PROJEKTNI DAN- “DAN KRAVATE IZ KANTE”

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti.

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

I ove školske godine obilježili smo Dan kravate (15.10.2015.) na način da smo sadržaje pojedinih nastavnih predmeta integrirali i korelirali uz ekološki aspekt očuvanja okoliša i zbrinjavanja otpada. Svaki razredni odjel sa svojim razrednikom/razrednicom potom je izradio razrednu kravatu od raznih otpadnih materijala te je istu izložio u holu škole na smotri kravata.

Ovim putem zahvaljujemo roditeljima koji su se uključili u obilježavanje Dana kravate na njihovom volonterskom angažmanu.

A kako biste znali zavezati kravatu, evo vodiča ; http://www.ties.com/how-to-tie-a-tie

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona