MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O MUCANJU

Danas, 22. listopada, obilježava se još jedan Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (ISAD) čije je obilježavanje u svijetu počelo na inicijativu Michaela Sugarmana, amerikanca koji muca i koji je bio već godinama aktivan u zajednici osoba koje mucaju. Inicijativa je brzo prihvaćena od strane Međunarodnog udruženja osoba koje mucaju (International Stuttering Association – ISA).

U Hrvatskoj ovaj dan na različite načine obilježavamo već 15 godina, a na inicijativu naše Udruge “Hinko Freund” Hrvatski Sabor je 2009. godine proglasio 22. listopada Danom svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj.

Moto ovogodišnjeg ISAD-a je “Podignimo svjesnost o mucanju – edukacija, suradnja, komunikacija”. Upravo u skladu s time, ove godine logopedi u Hrvatskoj educiraju o mucanju sebe i druge koji su povezani s mucanjem, a za dobrobit osoba koje mucaju.

Kako rezultati kliničkih ispitivanja već godinama ukazuju da je mucanje moguće rehabilitirati jedino u ranom djetinjstvu, u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16, 23. i 24.10. održat će se edukacija za logopede za primjenu Lidcombe programa (LP) u terapiji djece koja mucaju. Više o Lidcombe programu možete saznati na stranicamaSveučilišta u Sydneyu.Tim povodom, danas u Zagreb stiže dr. sc. Rosalee Shenker, kanadska logopedinja s višedesetljetnim kliničkim iskustvom u terapiji djece koja mucaju, ali i istraživačica na području terapije mucanja s međunarodnom reputacijom. Rosalee je članica Međunarodnog udruženja edukatora Lidcombe programa od njegova utemeljenja, provela je niz ispitivanja njegove učinkovitosti i do sada održala mnoge edukacije za LP širom svijeta. Na edukaciji će sudjelovati gotovo 20 logopeda iz Hrvatske, koji rade u dječjim vrtićima, zdravstvenim ustanovama, osnovnim školama, privatnim logopedskim ustanovama, te kolegice sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

I drugi logopedi diljem zemlje poduzimaju razne aktivnosti kako bi javnost i određene skupine, važne u životima osoba koje mucaju, educirali o ovom poremećaju komunikacije koji se najčešće javlja između 2. i 3. godine života. Na temelju više epidemioloških istraživanja provedenih tijekom proteklih nekoliko desetljeća, te u skladu s današnjom svjetskom populacijom, procjenjuje se da je je tijekom života mucalo oko 360 milijuna ljudi, a da ih trenutno muca 72 milijuna.

Na Međunarodnoj konferenciji o mucanju, održanoj prošlog tjedna u Rimu, zaključeno je da fokus istraživanja i kliničkih intervencija treba biti rano djetinjstvo. A za to trebamo više logopeda educiranih za ranu intervenciju u djece koja počnu mucati.

Osim edukacije za logopede u Klaićevoj bolnici, kolegice logopedi bit će aktivne u svojim sredinama: tako će školska logopedinja Stela Jerković danas u Osnovnoj školi Frana Galovića u Zagrebu obilježiti ISAD interaktivnim predavanjem učiteljicama razredne nastave. Učiteljice su zainteresirane za ponuđeni sadržaj budući da je u nižim razredima ove škole zamijećen veći broj djece koja mucaju. U DV Trešnjevka svoj sastanak danas održava i Sekcija predškolskih logopeda Hrvatskog logopedskog društva, na kojoj će se raspravljati i o potrebi dodatne edukacije vrtićkih logopeda za tretman djece koja mucaju.

izvor: http://www.udruga-hinkofreund.hr/

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona