PREDSTAVLJENI REZULTATI EVALUACIJE UČINKA PROGRAMA U KOJEM SU SUDJELOVALI NAŠI RODITELJI I UČENICI 8.RAZREDA

Udruga roditelja “Korak po korak” 24. i 25.04. uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, održala je 2. CAP Konferenciju “Vrijeme da zaustavimo nasilje nad djecom“. Konferencija se održala u Kući Europe u Zagrebu. Susret je okupio stručnjake, odgojno obrazovne djelatnike iz cijele Hrvatske koji su aktivno uključeni u CAP (Child Assault Prevention) program, usmjeren na primarnu prevenciju zlostavljanja i osnaživanje djece u sprečavanju napada vršnjaka, nepoznatih osoba (otmice) i djeci poznatih odraslih osoba. Program nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Konferencija je bila posvećena analizi provedbe u 2016. godini te uspjehu programa u 16 godina provedbe diljem države gdje smo u 16 godina obuhvatili gotovo 80.000 djece, 50.000 roditelja i 18.000 djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, ali i planiranju širenja i daljnje provedbe programa s ciljem doprinosa smanjenju nasilja nad i među djecom.

Također, predstavljeni su i neki noviteti kao što je modernizacija praćenja provedbe kroz CAPIS bazu koju je u sklopu diplomskog rada izradio student Fakulteta elektrotehnike i računarstava, Željko Baranjek pod mentorstvom doc.dr.sc. Igora Mekterovića.

Posebno je na Konferenciji istaknuta provedba evaluacije CAP programa, točnije evaluacija koju su ispunjavali roditelji te evaluaciji učinka CAP programa verzije za mlade.

Evaluaciju roditeljskih upitnika predstavile su Martina Podobnik i Nikol Agatić, aspolventice studija socijalnog rada i volonterke Udruge roditelja “Korak po korak”. Analizirale su 600 protokola koji su pristigli iz cijele Hrvatske. Kvalitativnom analizom utvrđeno je da roditelji CAP program vide kao osnažujuć za djecu, da podiže njihove vještine zauzimanja za sebe i obrane od različitih oblika nasilja. Zanimljiv je bio nalaz da roditelji nisu prepoznavali problem prisutnosti nasilja te su bili izrazito iznenađeni nalazima istraživanja koji govore o velikoj prisutnosti nasilja nad i među djecom. Roditelji izražavaju da im je CAP pomogao da lakše razgovaraju s djecom o temi nasilja i kako ga riješavati.

Evaluacija učinka CAP programa koju je Udruga roditelja “Korak po korak” provela koja u suradnji sa Udrugom ProMa jasno je pokazala da TeenCAP program ima učinak na znanje o vlastitim pravima, samopouzdanje te znanje i stavove o uznemiravanj/zlosotavljanju. Primjerice, mladi u većem postotku nakon provedbe programa prepoznaju oblike seksualnog uznemiravanja te se time ipovećava vjerojatnost da bi isto prijavili. Slično, od 12 pokazanih strategija prevencije/obrane pd uznemiravanja/zlostavljanja, mladi su naučili čak 11 a to ohrabruje za nastavak i širu primjenu programa. U evaluaciji učinka TeenCAP programam sudjelovale su škole na području Zagreba, OŠ Stenjevec, OŠ F. Galovića, OŠ Tituša Brezovački i OŠ Trnsko. Udruga se ovim putem zahvaljuje i volonterki Teni Koski na velikom doprinosu u implementaciji evaluacije, kao i svim CAP pomagačicama u navedenim školama te njihovim ravnateljima te naravno osoblju škola, roditeljima i djeci koji su sudjelovali u evaluaciji. Posebna zahvala dr.sc. Martini Ferić, Lani Juranić te Aleksandri Banić iz Udruge ProMa koje su nebrojene sate provele u analizi podataka provedene evaluacije.

izvor: stranica Udruge roditelja Korak po korak

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona