Riznica Zagrebačke katedrale

Prohladnog prijepodneva, 17. studenog 2017. učenike osmih razreda OŠ Frana Galovića u pratnji vjeroučiteljice i razrednika je pred Zagrebačkom katedralom dočekala s. Lina, kustosica riznice. Živa enciklopedija i kako ju još zovu „dobri duh katedrale“, provela nas je kroz katedralu.

 Zaustavili smo se pokraj svakog oltara te čuli mnoštvo informacija. Detaljno nam je ispričala sve o grobu bl. Alojzija Stepinca te smo ostali u molitvi kod groba. 

       Nakon molitve  uslijedio je onaj pomalo tajanstveni dio „riznica“ koja skriva i čuva stoljetne tajne Zagrebačke prvostolnice i njezinih biskupa i nadbiskupa. Uzbuđenje je raslo dok smo se penjali uskim zavojitim stepenicama. Nakon otvaranja sigurnosnih vrata pred nama su se pokazali bogato ukrašeni drveni ormari puni „svetih predmeta“ a svaki od njih priča svoju priču. Na ulazu plašt kralja Ladislava, najstarija banska zastava, biskupski štapovi, misnice i liturgijski predmeti,  relikvije sv. Leopolda i bl. Alojzija Stepinca. Mumificirano betlehemsko dijete je privuklo najviše pažnje i ostavilo najdublji dojam.

      Vraćajući se bili smo ponosni što smo imali priliku vidjeti naše crkveno bogatstvo. I tako  zavirivši u riznicu Zagrebačke katedrale i sami smo postali riznica ljepote i spoznanja o bogatstvu Crkve u Hrvata.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona