Kako su drugašići upoznali promet u svome gradu

U utorak, 30. travnja 2019. godine, krenuli smo autobusom od naše škole do Autobusnog kolodvora Zagreb. Tamo smo uz stručno vodstvo detaljno razgledali zgradu sa svih strana, doznali kako i gdje kupiti kartu, a okušali smo se i u snalaženju na peronima…

Nakon autobusnog, došao je red i na željeznički kolodvor.  Glavni kolodvor smješten je u zgradi iz  XIX. stoljeća na Trgu kralja Tomislava 12.  Tamo smo otkrili mnoge tajne putovanja vlakom, a kako je bolje da mi čekamo vlak nego on nas, vrijeme za predah proveli smo na slavnom Tomislavcu uz sendvič i druženje.

Okrijepili smo se i krenuli dalje. Željeli smo stići  na vrijeme na naš peron i vlakom prema Velikoj Gorici nastaviti naše istraživanje…
Još samo jedna fotografija pred  starom parnom lokomotivom (svi smo se složili da je lijepa kao i ona iz filma Vlak u snijegu).  Ona krasi prolaz od željezničkog kolodvora do zgrade glavne pošte

Svi smo uzbuđeni, čak je i vrabac želio s nama ….
Bio je to jednistven doživljaj – vožnja vlakom od Zagreba do Velike Gorice  –   nekim je učenicima  to bila  prva vožnja vlakom ikad!

….Vožnja vlakom je trajala preeekratko – samo dvije  stanice i – silazimo ! Nismo stigli ni ispratiti pogledom vlak koji je odjurio dalje, a već nas je čekao autobus. Njime smo se odvezli do novoizgrađene Zračne luke Franjo Tuđman ….

… To je tek bio doživljaj ! …  Ušli smo  u to ogromno zdanje …   Osjetili  smo se  malenima poput makova zrna. Dočekala nas je zemaljska stjuardesa i  povela  u obilazak zgrade. Prošli smo poput pravih putnika kroz sigurnosnu provjeru i to kroz poseban prolaz za posadu aviona, a s platforme smo promatrali uzlijetanje malog aviona za Zadar  i slijetanje velikoga iz Londona. Zatim smo se malo zaigrali u mislima, pretražujući  ekran s obavijestima , te  s nestrpljenjem očekivali „svoje“ kofere iz Londona J!

Pokretnim stepenicama vratili smo se u stvarnost i ponovno zauzeli svoja mjesta u autobusu (opet !) koji nas je vjerno čekao na izlazu iz zračne luke .
Sada kada smo spoznali kako promet zapravo funkcionira puno lakše ćemo učiti i naučiti nastavnu cjelinu Promet iz Prirode i društva, prometna sredstva, prometnice, te kulturu ponašanja u prometu. 

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona