Izvješće sa službenog putovanja u Varšavu

Psihologinja škole Aleksandra Vukelić prisustvovala je seminaru “European volunteer in your school and kindergarten” koji se održao u glavnom gradu Poljske – Varšavi od 23.7.2019. do 27.7.2019. Seminaru je prisustvovalo 25 sudionica različitih profila zanimanja osnovnih i srednjih škola te vrtića iz Bjelorusije, Estonije, Francuske, Gruzije, Litve, Poljske, Ukrajine i Hrvatske. Cilj seminara bio je povećati uključenost europskih volontera u kurikularne aktivnosti škola i vrtića, ali i motivirati sudionice da uključe svoje ustanove u internacionalne projekte volontiranja unutar mreže pod nazivom European Solidarity Corps.

Seminar je bio izvanredno osmišljen jer je prvenstveno okupio sudionice koje su motivirane ostvariti prethodno spomenuti cilj u svojim školama, a voditeljice su bile vrlo pristupačne, profesionalne i motivirane za prenošenje znanja. Informirane smo o mogućim izazovima koji bi nas mogli usporiti ili spriječiti u realizaciji dobivanja europskog volontera, ali i potaknute na prepoznavanje sličnosti između različitih zemalja te udruživanja u realizaciji osmišljenih projekata.

Program seminara:
1. dan – Upoznavanje sudionica i predstavljanje projekta
2. dan – Cjeloživotno učenje i neformalna edukacija
– Volonterski projekti u praksi/ ishodi simulacije
– Školski/vrtički sajam
3. dan – Kako registrirati projekt na e – twinning platformi?
– Volonteri u e – twinning projektima
4. dan – Osmišljavanje projekata u manjim grupama i prezentacija

Prvi korak svakako je dobivanje oznake kvalitete za Osnovnu školu Frana Galovića čime bi se stekao glavni preduvjet za realizaciju projekta dobivanja europskog volontera. Vjerujemo da bi se realizacijom ovog projekta vizija volontiranja unaprijedila i poprimila jednu novu, višu dimenziju.

Aleksandra Vukelić, psihologinja

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona