Završne pripreme za Erasmus + projekt razmjene mladih ˝Giving colors to our human rights˝ Terrak, Norveška 14. -23. rujna 2019.

Devet učenika sedmih i osmih razreda naše škole te njihove učiteljice Dubravka Despoja i Sanja Minarik, s puno se veselja i truda pripremaju za sudjelovanje u projektu razmjene mladih ˝Giving colors to our human rights˝, u sklopu Erasmus+programa.
Projekt  želi osnažiti mlade u istraživanju različitosti i europskih vrijednosti kroz potpuno razumijevanje ljudskih  prava. Kada govorimo o europskim vrijednostima, mislimo na članak 2.Ugovora o Europskoj uniji, koji govori kako se  Europska unija temelji na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina.

KOJI SU CILJEVI PROJEKTA?

  • promicati ljudska prava i europske vrijednosti, učiti o tome kako ih staviti u središte
    pojedinca
  • poticati sudjelovanje u europskim projektima i jačati europsku svijest kod mladih s manje mogućnosti
  • stvoriti okruženje u kojemu će mladi sudionici osnažit svoje kompetencije i učenjem
    od vršnjaka i suradnjom u pitanjima ljudskih prava i europskih vrijednosti

NA KOJI NAČIN?

Koristit ćemo  različite metodologije u kontekstu neformalnog učenja (radionice, igre uloga, predstave, debate, igre, aktivnosti vršnjačkog učenja …) i metodologiju koju je razvila  partnerska organizacija iz Norveške,  nazvanu PEACEPAINTING. Ona podrazumijeva  intuitivno slikarstvo, bez ikakvih prethodnih slikarskih znanja ili umijeća.. Djeca svih uzrasta se spajaju kako bi slikala,buživala u bojama. U glavnom kontekstu je mir, unutarnji sklad, ravnoteža i zadovoljstvo. Cilj je slikanja da djeca napuste radionice u pozitivnom ozračju u kojemu nitko ne sudi je li njihova sposobnost slikanja dobra ili loša. Cilj je i da djeca međusobno komuniciraju.

Našim učenicima, učiteljima, roditeljima i lokalnoj zajednici, sudjelovanje u ovakvim projektima znači postizanje INTERNACIONALIZACIJE  škole, što je jedan od ciljeva u podizanju kvalitete rada škole. Internacionalizacija škole podrazumijeva potrebu širenja obzora učenja  u smjeru međunarodne suradnje i učenja koje nije opterećeno granicama, jer učenici, koristeći tehnologiju i razmjenjujući iskustva s mladima iz drugih zemalja, primaju informacije  i iskustva iz cijelog svijeta, a ne samo u granicama svoje učionice i škole.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona