IZVANUČIONIČKA NASTAVA U PARKU ZNANOSTI U OROSLAVJU

Dana 4. listopada 2019. , posjetili smo Park znanosti u Oroslavju.

Napunili smo dva velika autobusa jer niti jedan trećašić nije htiio propustiti posjet  mjestu tako privlačnoga naziva.


Iako je jutro bilo hladno, svi smo pažljivo slušali melodiju koju je naš vodič odsvirao na sjajnim metalnim cijevima. Cijevi različite  duljine  bile postavljene uspravno, a svaka je slala u zrak drugačiji ton. Pogađali smo nazive pjesama koje je vodič odsvirao ,  kasnije smo  se i sami okušali u tome…

Podijelili smo se u skupine i krenuli u istraživanje. Prisluškivali smo jedni druge pomoću veeelikih tanjura. Kako ? Jednostavno – pomogli su nam zvučni valovi koji su se odbijali između dva  tanjura.

Tanjurastog  je oblika  bio i  zebrasti „vremeplov“ –  igrom crno – bijelih pruga uspio nas je prebaciti u 2059. godinu. Tamo smo vidjeli svoje prijatelje starije za četrdeset godina i , vjerujte, jako smo se iznenadili … To nikako nije bila čarolija, sve smo to mogli vidjeti zbog „lijenosti“ našega oka.

Tako smo i u valjku s prorezima vidjeli konja koji  trči …

Vodič nam je pokazao i tobogan s tri potpuno iste loptice  – i veličinom, i težinom, i bojom …. ALI loptice nisu jednakom brzinom stigle do dna , a razlog je bio u stazi. Različiti nagibi na toboganu bili su uzrok što je uvijek ista loptica prva dolazila na cilj.

Slično je bilo i na stazi za utrkivanje kotača. Ovdje su pak staze bile jednake  u svemu , a kotači su se razlikovali samo u jednoj sitnici.                

Kojoj? To vam nećemo otkriti. Pozivamo vas da posjetite Park znanosti i igrajući se upoznate mnogo zanimljlivih detalja iz područja primijenjene fizike ..

Kuglice su nas čekale na različitim mjestima – bilo je čak i visećih. Kad udarim prvom kuglicom o drugu – samo peta će se pomaknuti. Ako udarim 1. i 2. kuglicom o treću, poskočit će samo 4. i 5. kuglica. Zanimljivo…, a zanimljiv je i zvuk koji se tada čuje, podsjeća na  pucketanje kokica.

A što je ovo ? Pogodite sami, reći ćemo vam samo da su za ovo krive „letvice“ od ogledala…

SASTAVILI:

Lukša Toni Šimunović 3.a, Roko Ćurin 3.a, Jana Milković 3.c, Iva Lasan 3.c ,  Fran Butorac 3.c  i Maksim  Markt 3.d

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona