Global Science Opera 2019/2020

I ove su godine naši učenici i učiteljice Jasna Levanić Rogić i Sanja Minarik sudjelovali u osmišljavanju glazbenog spota u Global Science Operi.

GSO je organizacija koja je utemeljena  na Sveučilištu  Stord  u Norveškoj.

Okuplja znanstvene i umjetničke institucije, škole, sveučilišta sa svih naseljenih kontinenata.  

Glavna joj je inicijativa povezivanje znanosti i umjetnosti. Glavni su zadatci rada na projektu bili: napisati znanstvenu operu na način da se  kreativno pristupi istraživanju znanosti i umjetnosti u školama s djecom i mladima ,surađujući sa Sveučilištem Stord, (Norveška), stvoriti globalnu mrežu učitelja  prirodoslovlja, osmisliti učenje na daljinu temeljem uporabe  ICT-a. Učenici su mogli komunicirati s profesorima, skladatelji s fizičarima, učitelji prirodnih znanosti s učiteljima glazbe i opernim pedagozima, a svi sudionici mogli su međusobno  učiti i istraživati prema demokratskim načelima poštovanja i prijateljstva koja  GSO voli nazvati srcem ove velike zajednice. Nama je važan bio projekt One ocean 2018. godine, jer smo se i mi uključili u taj projekt kao jedini partner iz Hrvatske.

Svaka zemlja ima potpunu slobodu birati način na koji će se kreativno izraziti- hoće li to biti izložba likovnih radova, recitacija, ples, igrokaz, crtani film, digitalna animacija….u trajanju do 2 minute. U tome jest i najveće bogatstvo GSO-a, raznolikost i kreativnost  izražena na različite načine. Mi smo se odlučili na stvaranje pjesme:  zajednički smo osmišljavali tekst naše pjesmice, uglazbili je i snimili videospot, uz pomoć roditelja-snimatelja. U osmišljavanju naše točke uključila se i likovna skupina naše škole izradivši nam panoe i upotpunivši scenografiju.

Ovogodišnja tema je Gravitacija, a naš uradak možete pogledati na sljedećem linku na minutaži 15:10. :

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona