JEDNAKI U RAZLIČITOSTI

Erasmus+ lokomotiva ni ove godine nije zaobišla našu stanicu. Vrijedni tim OŠ Frana Galovića u sastavu: Daria Stejskal – koordinatorica, ravnateljica Maja Lisska, stručne suradnice Aleksandra Vukelić i Mara Stojanac te učiteljice: Dubravka Despoja, Ivana Gugić, Sanja Minarik, Melita Povalec i učitelj Tomislav Šerkinić osmislili su i prijavili novi Erasmus + KA 1 projekt “Jednaki u različitosti” za koji su nam odobrena financijska sredstva od strane Agencije za mobilnosti i EU programe. Očekuju nas zanimljive edukacije na Islandu, u Finskoj, Španjolskoj, na Tenerifima – Španjolska i Madeiri – Portugal.

Slijedeći strategiju Europa 2020, u kojoj je jedan od glavnih ciljeva sustavna skrb o potencijalno darovitoj djeci, a time i sprječavanje odustajanja od daljnjeg školovanja, zemlje Europske unije shvatile su važnost nastavnih programa koji se temelje na individualnom pristupu učeniku. Ključan je čimbenik u postizanju uspjeha potencijalno darovite djece i stručna osposobljenost učitelja za rad, a sustavno i kontinuirano poticanje i usavršavanje njihovih kompetencija, preduvjet je za kreiranje poticajne okoline za potencijalno darovite učenike, osjećaj pripadnosti i uspjeha. Projektom „Jednaki u različitosti“ nastojati ćemo pridonijeti rješavanju te dugo zanemarivane teme.

Analizom potreba OŠ Frana Galovića, ustanovili smo da je unapređenje rada s potencijalno darovitim učenicima ključno područje napretka. Kako bismo zadovoljili te potrebe, odredili smo ciljeve koji se odnose na učenike, učitelje i roditelje: edukacijom učitelja i stručnih suradnika osnažiti kompetencije za sustavan rad s potencijalno darovitim učenicima. Ostali ciljevi odnose se na obogaćivanje školskog kurikuluma, diferencijaciju sadržaja i individualizaciju programa prema područjima interesa, uspostavu baze podataka, uspostavljanje Programa za darovite u višim razredima, organizaciju izvanučioničke, projektne i problemske nastave, psihosocijalnu podršku, inkluzivni pristup, uspostavu suradnje s europskim partnerima, primjenu dobre prakse, upravljanje projektima i uspostavu suradnje sa sustručnjacima i poslovnim sektorom. Obzirom na financijska i druga ograničenja, prepoznali smo projekt Erasmus + KA1 kao važno sredstvo koje nam može pomoći da bolje odgovorimo na navedene izazove. Kako bismo pridonijeli navedenom cilju, neophodna nam je edukacija na strukturiranim tečajevima.

Projektom „Jednaki u različitosti„ doprinijet ćemo promjenama na području sustavne brige o potencijalno darovitim učenicima te utjecati na promjenu odgojno-obrazovne politike prema toj osjetljivoj skupini djece koja, ako je pravilno usmjerena, može mijenjati budućnost.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona