Projektni dan u OŠ Frana Galovića

Ovogodišnji projektni dan kao dio međunarodnog programa „Eko – škole“, 19. listopada 2018., imao je odličan uvod kao rezultat dvogodišnjeg školskog projekta „Inicijativa za čišće školsko dvorište“ – postavljanjem novih koševa za smeće u školskom dvorištu i šire. Učenici su istražili, dokumentirali i kartirali mjesta s najviše smeća izvan kanti te su upravo na tim mjestima one i postavljene i pokazali su kako oni mogu biti nositelji promjena u zajednici.

Naš projektni dan „POZZ (poduzetno, zeleno, održivo) – odabrali Galovići“ – za cilj je upravo imao povezati ekologiju, poduzetništvo i održivost zajednice preko učenika kao odgovornih građana svojeg kvarta i grada Zagreba. Međutim, još jedan cilj projektnog dana bio je uključiti i lokanu zajednicu pa smo tako surađivali s roditeljima, udrugama „Stakleni svijet“ i „ZMAG“, državnim društvom „Hrvatske šume“ i poduzećem „e-Kolektor“, a povezali smo i učenike razredne i predmetne nastave.

Odličnom međusobnom suradnjom i korelacijom učitelji su moderirali odlične radionice u kojima su učenici bili glavni akteri: kartiranje drveća i koševa za smeće u školskom dvorištu, izrađivali su okvire s ekološkim porukama koje će krasiti stabla, reciklirali papir, dizajnirali poruke za koševe, izrađivali reciklirane instrumente uz pjesmu, učenici zeleni poduzetnici držali su predavanja mlađim učenicima i igrali igre, na satovima tjelesne kulture igrala se igra razvrstavanja otpada, pokretala se knjižnica sjemena. Poduzetnički duh došao je do izražaja kroz radionice izrade prirodnih sapuna i balzama za usne, snimanjem reklama za ekološke proizvode i osmišljavanjem naljepnica za proizvode, izradom mirisnih cvjetova od lavande i starih pamučnih majica, dizajniranjem kutija za papir, osmišljavanjem eko slogana i poruka, izradom svijećnjaka od starih staklenki i vunenog tepiha.

Zeleni poduzetnici koordinirali su aktivnosti prikupljanja starog papira, plastičnih čepova, starih baterija i pamučnih majica koje ćemo koristiti u projektu „Lov na biljke“. Ovime su također doprinijeli održivosti zajednice kroz ponovno korištenje materijala i humanitarnim djelovanjem jer smo plastične čepove prikupljali za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Plastične čepove iskoristili smo i za uređenje Erasmus panoa za izradu zastava zemalja partnerica na našem Erasmus + projektu „Games for learning Science“.

Čišćenje školskog dvorišta poprimilo je europsku dimenziju putem eTwinning platforme u suradnji s školama iz Turske, Portugala i Rumunjske s kojima surađujemo na projektu „Green entrepreneures – responsible citizens“, a pomogli su nam i u izrađivanju recikliranih predmeta.

S velikim zadovoljstvom možemo zaključiti da nam je dan bio aktivan, kreativan, a najvažnije zabavan. Zasigurno možemo reći da smo aktivni i odgovorni europski građani koji djeluju za bolju budućnost.

Video o Projektnom danu

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona