Reciklirano imanje

Učenici, zeleni poduzetnici i zainteresirani potencijalno daroviti učenici, u pratnji učiteljice Povalec i knjižničarke Pestić, posjetili su Reciklirano imanje 29. listopada 2018. godine.

Reciklirano imanje je edukacijski centar i baza udruge „Zmag“ za podučavanje o održivom načinu života kroz brojne radionice i druge aktivnosti.

Naši učenici sudjelovali su u radionicama: kompostiranje u stanu i vrtlarenje.

Domaćini su nas dočekali s toplim čajem od bazge i kesićima kako bi se zagrijali za rad. Potom su učenici istražili imanje: kuće od slame i blata, edukacijsku kuću, mjesto za odvajanje otpada, hotel za kukce, vrt, kuću sa sjemenom.

Radionica kompostiranja započela je traženjem hifa gljiva u šumskom tlu koje su izuzetno važne za pravilno kompostiranje. Nakon toga su imali predavanje u edukacijskoj kući i demonstraciju o izradi kompostišta u stanu. Učenici su pokazali veliki interes za kompostiranje pa se nadamo da će neki od njih i primijeniti naučeno u svojim domovima, ali i učionicama.

Slijedilo je okopavanje gredica u vrtu i sijanje sjemena graška koji je jedan od biljaka mahunarki koje su važne za zelenu gnojidbu tla i bolji rast drugih biljaka.

Učenici su se okrijepili domaćim sokom, poigrali u igraonici, te smo se zaputili prema školi.

Preporučamo posjetu imanju kako bismo svi zajedno promijenili sebe i svoje navike, a onda zajedno djelovali globalno u svrhu održivosti zajednice.

napisala Melita Povalec, prof.biologije

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona