VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA

Poštovani i dragi roditelji učenika OŠ Frana Galovića!

Potaknuti upozorenjima Centra za sigurniji Internet (https://csi.hr/) te roditeljima koji su nam se obratili, željeli bismo vam skrenuti pozornost na seriju Squid game.

Južnokorejska hit serija Squid game prikazuje se na Netflixu, a sastoji se od 9 epizoda. Radnja serije odvija se na tajanstvenom skrivenom otoku gdje se igrači bore za novčanu nagradu. Novčanu nagradu mogu osvojiti igrajući naizgled „dječje igre“ (Crvena kraljica…), no one koji nisu dobri u igri organizatori ubiju. Serija sadrži scene koje prikazuju seksualni odnos, prijetnje seksualnim nasiljem, realno prikazane scene ubojstva i mučenja, a sve je to neprikladno za mlađe gledatelje.

Molimo roditelje da provjere postavke svojih uređaja zato što učenici mogu pristupiti i gledati ovu seriju bez znanja roditelja ukoliko niste postavili dobno ograničenje u postavkama svog Netflixa (ukoliko ga posjedujete). Također, scene iz serije moguće je pronaći i na drugim mrežnim stranicama, pa i to dodatno naglašavamo.

Molimo vas da razgovarate sa svojom djecom o sadržajima koji su im dostupni, ali i da im ograničite sve one sadržaje koje nisu primjereni njihovoj dobi .

Ova serija nije jedina koja je neprihvatljiva, ali je trenutno najpopularnija, pa vam na primjeru nje želimo ukazati važnost nadzora svega što je vašoj djeci dostupno.

Stručnjaci iz Centra za sigurniji Internet su se susreli s mladima koji glume slične scene i igraju igre prema ovoj seriji.

Molimo vas da i posjetite stranice Centra za sigurniji Internet.

Osim navedenog, dobili smo saznanja kako neki učenici izvan škole izazivaju jedni druge da istrče pred auto koji im se približava i nasred ceste naprave nekoliko pokreta i vrate se nazad na nogostup. Ova je igra iznimno opasna i molimo vas da sa svojom djecom razgovarate o takvim ili sličnim „izazovima“ koji se provode u njihovom društvu.

Zajednički možemo prevenirati nepoželjna ponašanja, ali i opasnosti u koje se naši učenici, vaša djeca, mogu dovesti.

Srdačno,
stručni tim škole

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona