Dani otvorenog srca

Početkom Došašća vjeronaučna skupina OŠ Frana Galovića sa vjeroučiteljicom Janjom Škraba-Stanešić je odlučila dobrotom pripremiti svoja srca Isusu. Osmislili su mini-projekte dobrote kojim su potvrdili moto svoje skupine „Biti razlog nečijeg osmjeha“.

 Na Prvu nedjelju Došašća nakon svetih Misa  župljanima su dijelili božićnu pšenicu a prikupljeni dobrovoljni prilog su namijenili najpotrebnijim korisnicima župnog Caritasa.

 Na blagdan sv. Nikole je bilo pomalo neočekivano. Nakon što sv. Nikola nije došao u školu, učenici nižih razreda sa svojim učiteljima su ga krenuli tražiti po naselju. Potraga je bila bezuspješna te su se sjetili gdje bi ga sigurno mogli pronaći, krenuli su put župne crkve.

  I doista u crkvi ih je čekao sv. Nikola sa anđelima. Bio je oduševljen dječjom željom da ga pronađu i svjedočenjem svoje vjere znatiželjnim stanarima zgrada. Sv. Nikola ih je nagradio slatkišima i poučnom pričom, kako i oni trebaju biti svjetionici u svim burama i olujama života. Od anđela su primili srca sa porukom na koji će način oni u narednoj godini biti Nikola za druge.

I nije trebalo dugo čekati dani koji su uslijedili bili su ispunjeni dobrotom. U školi su organizirali već tradicionalnu „Božićnu tombolu“ koja je pripremljena dječjim radosnim donošenjem poklona koje su izvlačili učenici i učitelji cijele škole. Prikupljena novčana sredstva učenici su namijenili udruzi „Kolajna ljubavi“  za humanitarni projekt „Afrički trbušćići“. Po ne znam koji put su osjetili radost u radosti drugoga i taj osjećaj ne žele mijenjati ni za što!

Nakon susreta sa sv. Nikolom u školi se održavala  „Večer matematike“ na kojoj je po prvi put organizirana „Vjeronaučna matematika“.  

 U skupinama su pomagali jedni drugima odgovarati na vjeronaučna pitanja puna brojki. Da bi točno izračunali zadatak trebalo se prisjetili koliko ima psalama u Svetom pismu, koliko poslanica, blaženstava, evanđelista, crkvenih zapovjedi i ostalih. Upoznali su neke matematičke jednakosti koje upućuju na veličinu Boga koji je izvor svih čuda.

 Janja Škraba-Stanešić, vjeroučiteljica


Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona