Obilježavanje Dana planete Zemlje

Učenici 4. d razreda, tim učenika Erasmus+ projekta Eco schools sustainable tomorrows, članovi Ekogrupe te učenici PRO sa učiteljicom Jelenom Solak Vodopijom i ove su godine na prepoznatljiv način obilježili Dan planeta Zemlje.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je „Investiraj u naš planet“. Svjetska zajednica se ovom temom fokusira prvenstveno na posljedice klimatskih promjena koje svi već osjećamo, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja. Kako bi se ograničilo globalno zatopljenje na maksimalno 1,5 °C treba gotovo prepoloviti emisije stakleničkih plinova do 2030.

Razmišljajući kako pridonijeti ublažavanju posljedica klimatskih promjena odlučili su iskoristiti znanja pa su tako prihranili cvjetnjak, očistili ga od korova, zasadili nove vrste cvijeća i očistili okoliš od smeća. S travnjaka je pograbljeno odstajalo lišće i granje, kamenje, smeće i mahovina čime je omogućeno da kisik prodre do korijena trave i grmova i tako će biljke bolje rasti i listati.

Svakodnevno u atmosferu ispuštamo previše ugljičnog dioksida krčenjem šuma, upotrebom fosilnih goriva, smanjivanjem biološke raznolikosti, pretjeranom upotrebom plastične ambalaže i ostalih ekološki nepovoljnih materijala.  Zemljina temperatura rasla je za 0,08°C po desetljeću od 1880. godine, a stopa zagrijavanja u posljednjih 40 godina je više nego dvostruko veća. Posljedice klimatskih promjena na različite sektore društva međusobno su povezani. Suša šteti proizvodnji hrane i ljudskom zdravlju. Poplave mogu dovesti do širenja bolesti i oštećenja ekosustava.

Svatko od nas može pomoći smanjiti i ublažiti posljedice.

Smanjite otpad! Poštujte i čuvajte zelene površine! Prilagodite se klimatskim promjenama! Koristite bicikl! Reciklirajte! Posadite drvo! Ozelenite balkone!

učiteljica Jelena Solak Vodopija

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona