Dan pčela u 4.d

Učenici 4. d razreda obilježili su 20. svibnja Dan pčela i završili svoj Znanstveni tjedan. Od pčelara Tomislava Tucakovića saznali su da pčele žive u zajednicima u kojima postoji stroga podjela rada, a u zajednici veliku ulogu imaju matica, radilice i trutovi. Svaka košnica ima jednu maticu. Radilice obavljaju sav posao – brinu o novom leglu koje matica stvara, brinu o matici, pronalaze i donose hranu… Trutovi su mužjaci i oni služe samo za oplodnju matice. Nove zajednice se stvaraju rojenjem. To se događa tako da stara matica napušta zajednicu i sa sobom vodi trećinu radilica (roj).

Saznali smo da postoje solitarne pčele koje ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu, niti radilice, sve rade same. Solitarne pčele doprinose oprašivanju voćaka i u uvjetima nižih temperatura, pa voćari, osobito oni koji se bave ekološkim voćarstvom i proizvodnjom krušaka pridaju više pozornosti izgradnji nastambi za njih, što smo učinili i mi.

citat:  Prije svega, solitarna pčela leti pri nižim dnevnim temperaturama nego pčela medarica. Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele može se usporediti sa učinkovitošću 120 letačica pčele medarice. Za oprašivanje jednog hektara komercijalnog nasada jabuke potrebno je 500 ženki solitarne pčele, ili pak tri košnice pčela medarica s ukupno 60.000 radilica. Osobita je njezina korist u oprašivanju kruške. Naime, cvijet kruške luči miris amin koji pčela medarica ne voli, stoga se pčele moraju podvrgnuti dresuri. Solitarne pčele ne preferiraju vrstu, bitno je da je voćka blizu, te su pogodnije su za oprašivanje nasada kruške. Ne smijemo smetnuti s uma da solitarna pčela leti uokrug 200 – 250 m od svog gnijezda-kućice. Stoga je za efikasno oprašivanje voćnjaka raspored kućica od velike važnosti. Kućice mogu biti od barske trstike, izbušenih drvenih blokova, siporeks-blokova i šupljikave cigle. U blizini voćnjaka dobro je postaviti natkrivena staništa od drveta, gdje treba postaviti barsku trstiku, zemlju, pijesak i vodu ili pak gotove kupljene kućice. Solitarne pčele nisu u kompeticiji sa pčelom medaricom ili pak bumbarima. Dapače, njihovim zajedničkim radom povećat će se broj zametnutih plodova u voćnjacima”, kaže mr. Marija Ševar.( https://www.agroklub.com/pcelarstvo/solitarne-pcele-za-bolje-oprasivanje-vocnjaka/15964/)

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona