ECO SCHOOLS SUSTAINABLE TOMORROWS Erasmus+ mobilnost u Bad Bederkesa, Njemačka (15.-21.svibnja 2022.) „5 dana – 6 zemalja – 7 ciljeva održivog razvoja“

U sklopu Erasmus+ projekta „Eco schools sustainable tomorrows“ učenice OŠ Frana Galovića u pratnji učiteljica Zrinke Kelečić i Dušice Mlađan bile su u malom gradiću Bad Bederkesa na sjeveru Njemačke. U Bad Bederkesa stigle su 15. svibnja 2022. Učenice su se po dolasku u gradić upoznale s obiteljima u kojima su bile smještene te se uputile s njima u njihove domove.

16. svibnja 2022.

Svi sudionici mobilnosti (Njemačka, Italija, Španjolska, Litva, Turska i Hrvatska) imali su sastanak u novom dijelu škole Niedersächsisches Internatsgymnasium, Bad Bederkesa, zvanom Forum. Govor dobrodošlice s temom o ekološkoj održivosti u njihovoj regiji održali su gradonačelnik gradića i ravnatelj škole. Na školskom dvorištu učenice su sudjelovale u sportskim igrama upoznavanja. Nakon toga su svi učenici gosti u pratnji učenika domaćina, a učitelji gosti u pratnji učitelja škole obišli školu, učionice, praktikume, školski muzej, knjižnicu i zvjezdarnicu na ravnom krovu škole u sklopu kojih je košnica s pčelama. Uslijedio je kratak predah uz ručak u školskoj kuhinji, te obilazak mjesta Bad Bederkesa. Tijekom obilaska učenice su naučile o tome kako već spomenuto mjesto izuzetno puno ulaže u održivu ekologiju. Cijelo mjesto prekriveno je drvećem, ukrasnim grmovima, cvijećem i raznim raslinjem.

17. svibnja 2022.

Domaćini su organizirali izlet u muzej Klimahaus i Pomorski muzej u Bremenhavenu. Tijekom posjeta Klimahaus muzeju učenici su bili podijeljeni u skupine u kojima su imali određene zadatke. „Obišli su“ 8.stupanj zemljopisne dužine na način da su otišli na svjetsku turneju i virtualno ili vizualno doživjeli klimatske zone zemalja na tom području, na uzbudljiv i impresivan način.

Prešli su pet kontinenata i devet mjesta, znojili su se u afričkoj prašumi, smrzavali na Antartici, čudili se i smijali – a prije svega „upoznali“ ljude iz cijelog svijeta koji govore o svojoj svakodnevici i izvještavaju o tome kako prevladavajuća klima utječe na njihov život. U Pomorskom muzeju saznale su više o ekspedicijama na Arktiku.

18. svibnja 2022.

Dan je započeo sastankom u Forumu škole. Učenici gosti predstavili plakat koji su, u svojim zemljama, unaprijed pripremili na temu „Utjecaj klime na život u našem podneblju.“ Ostatak vremena do ručka proveli su na nastavi koju su u to vrijeme imala djeca njihovih domaćina. Nakon ručka u školskoj blagovaonici svi sudionici projekta uputili su se nekoliko ulica dalje kako bi posadili stablo. Nakon sadnje stabla podijeljeni su u dvije skupine. Dok je jedna skupina sudjelovala u Dragon boat utrci u kanalu, druga skupina je u Kući umjetnosti (Arthaus) ekstrahirala boju iz cvijeća i biljaka i izrađivala umjetnička djela ili ocrtavala ruksake bojama za tekstil. Nakon toga su se grupe zamijenile. Veslanje je bio poseban doživljaj za sve.

19. svibnja 2022.

Cijeli dan bio je rezerviran za posjet plaži Sjevernog mora kod Cuxhavena. Prije ulaska na plažu svi su poslušali  predavanje o biljkama i životinjama koje obitavaju na ovom području. Taj dan bio je dan oseke zbog čega se Sjeverno more povuklo više od 4 kilometra od same obale, te su neki sudionici hodali bosi po pjeskovitom i blatnom dnu mora uz stručno vodstvo predavača uz kojeg su tražile male sićušne školjkaše i ostale životinjice koje žive u pijesku/blatu Sjevernog mora. Vrijeme nakon ručka, u restoranu na obali Sjevernog mora, bilo je rezervirano za adrenalinski park Kletterpark Cuxhaven, smješten u visokim krošnjama stabala.

20. svibnja 2022.

Posjet Znanstvenom muzeju u Bremenu, razgledavanje Bremena i slobodno vrijeme u Bremenu. Nakon dolaska u Bremen sudionici projekta posjetili su Znanstveni muzej Universum u kojem su krenule na izvanrednu turneju otkrića u svijetu znanosti. Na više od 300 eksponata isprobale su znanstvene pojave izbliza sa svim svojim osjetilima na tri tematska područja tehnologija, ljudi i prirode. Nevjerojatni eksperimenti zadivili su ih tijekom boravka u muzeju jer je ondje znanost zajamčena zabava. Uslijedio je kratak obilazak centra Bremena s posebnim naglaskom na poznatoj bajci Bremenski svirači. Svi su poželjeli fotografirati se uz spomenik podignut njima u čast i poželjeti nešto, držeći noge magarca. Ručak je bio u Markthalle Acht, mjestu gdje se mogla pojesti hrana iz većine država svijeta. Po povratku u Bad Bederkesa u Forumu škole priređen je oproštajni domjenak, učenicima i učiteljima podijeljeni su certifikati i prigodan poklon za uspomenu.

21. svibnja 2022.

Dan proveden na putu, većinom čekajući dolazak zrakoplova, prvo u Bremenu, a zatim u Frankfurtu. Učenice i učiteljice, pune dojmova i lijepih uspomena, sretno su nakon ponoći sletjele u Zagreb gdje su ih dočekali veseli roditelji.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona