Radni dio aktivnosti Erasmus projekta “Stronger schools with 21st century skills”

U sklopu projekta “Stronger schools with 21st century skills”, od 10. listopada 2022. do 1. listopada 2022., ugostili smo učitelje iz Bugarske, Turske, Latvije i Italije. Od iznimne važnosti, bilo je planiranje zajedničkih aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja, a prije svega razmjena primjera dobre prakse između zemalja sudionica projekta.

Prvog dana mobilnosti, pedagoginja škole Mara Stojanac, gostima je pripremila predavanje o hrvatskom obrazovnom sustavu te razvijanju životnih vještina učenika. Gosti iz zemalja sudionica imali su se priliku upoznati sa sastavnicama i ustrojstvom našeg sustava obrazovanja, nakon čega su sudjelovali na nastavi (job shadowing). Na nastavnim satima, gosti
su imali priliku vidjeti provedbu strategija poučavanja za 21. stoljeće, nakon čega su razmjenjivali primjere dobre prakse na istu temu.

Glavna projektna aktivnost pod nazivom City games, odvijala se drugog dana mobilnosti. Aktivnosti su uključivale igre snalaženja u problemskim situacijama, a cilj im je bio razvijanje kreativnosti, suradnje i kritičkog mišljenja u rješavanju problema. U danima koji su slijedili, za goste smo pripremili se niz prezentacija, kvizova, radionica i natjecateljskih igara u kojima smo provjerili koliko su upamtili o našemu gradu te kulturnoj i prirodnoj baštini Hrvatske.

Izradili smo zajedničku razglednicu na temu NP Krka, održali radionicu slikanja zagrebačkog motiva (kula Lotrščak) te radionicu šivanja i izrade
suvenira od lavande. Provedene su i brojne evaluacijske aktivnosti, od kojih nam je najvrjednija ona završna, u kojoj su sudionici iznosili svoje dojmove, opažanja i osjećaje.

Sudionici projekta dobili su i domaću zadaću: uz pomoć hrvatske kuharice koju su dobili na poklon, pripremiti zagorske mlince, a kao dokaz odrađenog zadatka, poslati nam fotografije. Kako bismo gostima olakšali ovaj izazov, snimili smo i tutorial-video s načinom pripreme tog tradicionalnog specijaliteta.

Dobrodošli prvašići! 2021

Raspored zvona